Menu
Jak włączyć ukrytą funkcję nagrywanie rozmów w Samsung Galaxy S5

Jak włączyć ukrytą funkcję nagrywan…

Zanim operator położy swo...

Windows 8.1 problem czarnego ekranu

Windows 8.1 problem czarnego ekranu

Od jakiegoś czasu na rynk...

Magiczny kwadrat oprogramowania zarządzającego urządzeniami mobilnymi z systemem operacyjnym (MDM)

Magiczny kwadrat oprogramowania zar…

Zainteresowanie oraz um...

DarkNet, DarkWeb w I2P

DarkNet, DarkWeb w I2P

I2P VPN i sieć wirtualnyc...

Support dla Windows 10 Preview

Support dla Windows 10 Preview

Microsoft co chwilę wypus...

Windows 10 zalegalizuje wszystkie pirackie wersje starych Windowsów - chyba nie do końca

Windows 10 zalegalizuje wszystkie p…

„Jesteśmy podekscytowani,...

Kalendarz Cal na Windows Phone dziś za darmo!!!

Kalendarz Cal na Windows Phone dziś…

Tylko dziś promocyjnie ka...

Czy moje konto jest bezpieczne?

Czy moje konto jest bezpieczne?

Hackerzy wciąż nas zaskak...

Apple watch inaczej

Apple watch inaczej

No cóż emocje opadły po p...

Buszowanie po Internecie poprzez SMS

Buszowanie po Internecie poprzez SM…

Większość z nas chwali so...

Prev Next

Reset Mac OS X Lion/Mountain Lion do ustawień fabrycznych Wyróżniony

Reset Mac OS X Lion/Mountain Lion do ustawień fabrycznych

Niedawno przyszedł do mnie user z prośbą o przywrócenie komputera firmy Apple, dokładnie to MacBook Pro 19", do ustawień fabrycznych. I na pierwszy rzut oka wydawało mi się to nader łatwą czynnością. Ponieważ chciałem skorzystaać z partycji "recovery", tak zresztą też uczyniłem.

Jakież by ło moje zdziwienie, gdy okazało się, że tak na prawdę wszystkie pliki użytkownika przetrwały ów proces w niezmienionej postaci. Co więcej by proces doszedł do skutku należy mieć stały dostęp do internetu ponieważ to właśnie przez łącze internetowe odbywa się pobieranie odpowiednich plików... Po zagłeębieniu się w temat okazało się, iż należy przed rozpoczęciep korzystania z partycji "recovery" samemu usunąć odpowiednie pliki za pomocą wbudowanego narzędzia.

Te i inne perturbacje doprowadziły mnie do przekonania, że w jakiś sposób da się to zrobić lepiej, szybciej, inaczej. I okazuje się, iż istnieje inny sposób na to by doprowdzić tego typu sprzęt do postaci typu "out of box" czyli takiej by nie pozostał na sprzęcie żaden ślad działalności usera.

Z rzeczy, októrych należało by pamiętać przed rozpoczęciem całęj zabawy wypadało by usunąć ów komputer z naszych autoryzowanych urządzeń w iTunes:

Otwieramy więc iTunes i klikamy “Deauthorize This computer…” następnie jeśli jesteśmy też posiadaczami konta Audible przechodzimy do zakładki Advanced i wybieramy c“Deauthorize Audible Account…”

By rozpocząć musimy wprowadzić swojego MACA w tzw. Single User mode. W tym celu restartujemy urządzenie i zaraz po usłyszeniu dźwięku strtu systemu przytrzymujemy następujące klawisze na klawiaturze: ⌘+S

  • By zapobiec zniszczeniu obrazu systemu wykonujemy następującą komendę

/sbin/fsck -fy

  • Ze względu na rozpoczęcie pracy w Single User Mode dysk Macintosh HD został zamontowany z prawami RO. Jednak dla naszych potrzeb wymagane są praw RW, by uzyskać taki stan należy wykonać taką oto komendę:

/sbin/mount -uw /

  • Teraz wczytujemy usługę OpenDirectory dla MAC OS X aż do wesji 10.6

launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.DirectoryServices.plist

  • Gdybyśmy mieli Mac OS X 10.7 lub nowszy musimy posilić się nieco inną komendą:

launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.opendirectoryd.plist

  • Sprawdzamy w jakiej grupie jesteśmy widoczni:

dscl . -list /groupsGroupMembership | grep yourusername

  • Najprawdopodobnuiej naszym oczom ukaże się tego typu szereg linii:

root#dscl . -list /groups GroupMembership | grep yourusername

_appserveradm yourusername

_appserverusr yourusername

_lpadmin yourusername

admin root yourusername

com.apple.sharepoint.group.1 yourusername

stuff yourusername

 

  • Usuwamy nasz usernamy z grup:

dscl . delete /groups/groupname GroupMembership yourusername

gdzie:

groupname – nazwa geupy np.: “pracownicy”

yourusername – twoja nazwa użytkownika, którą można odszukać także w katalogu /Users/

  • Powtarzamy komendę dscl dla wszystkich grup w których widnieje twoja nazwa użytkownika
  • Usuwanie grup z naszą nazwą użytkownika (jeśli stowrzona została przez system)

dscl . delete /groups/yourusername

  • Usuwamy nazwę naszego użytkownika z Open Directory:

dscl . delete /users/yourusername

  • Usuwamy ID naszego użytkownika z Open Directory:

rm /private/var/db/dslocal/nodes/Default/users/yourusername.plist

  • Usuwamy katalog wszystkich użytkowników

rm -rf /Users/yourusername

  • Usuwamy logi systemu, cache oraz pliki tmp

rm -rf /Library/Preferences/*

rm -rf /Library/Logs/*

rm -rf /private/var/log/*

rm -rf /Library/Caches/*

rm -rf /System/Library/Caches/*

rm /private/var/vm/swapfile*

rm -rf /private/var/folders/*

  • Usuwamy plik, który powstał po ustawieniu systemu:

rm /private/var/db/.AppleSetupDone

  • Czyścimy katalog root.

rm -rf /private/var/root/*

  • Zamykamy system

shutdown -h now

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.



Uzupełnij układankę ;-)Joomla CAPTCHA
Powrót na górę

Wyszukane

Ciekawostki

How to

Tools

O nas

HDT@